Congregatie Zusters
Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

September 2011
ILLUD MANE 7


De Confrérie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën vzw nodigt u, uw familie en vrienden graag uit op Illud Mane 2011

De activiteiten van Illud Mane vinden plaats in het klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën, Bruggestraat 29 te Ruiselede.

Gelegenheid tot parkeren: Pensionaatstraat.

Rolstoelgebruikers komen best achteraan binnen via de Pensionaatstraat.

KALENDER

18 september - 9 oktober: Tentoonstelling 'Kwetsbaar' werken van Lies Daenen, Fabian Lemey en Dries Devylder

  • Het werk van Lies Daenen is een zoektocht naar de mens en zijn mentale drijfveren. Het is geëngageerd, constructief en bemoedigend en wil ons tot in onze diepste vezels ontroeren. 
  • De werken van Fabian Lemey hoeven niet veel uitleg, het gevoel primeert. Hij brengt vaak een harde boodschap maar steeds met een verfijnde, vertederende morele achtergrond.
  • Dries Devylder maakt vooral naïeve, vrolijke keramiek. In schril contrast hiermee staan zijn eiken houten beelden, die wild en hevig zijn.

Openingsuren: elke dag (behalve maandag) van 14 tot 18 uur. De vrijdag doorlopend open van 14 tot 21 uur. De zaterdag van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Groepen kunnen de tentoonstelling begeleid bezoeken mits voorafgaande afspraak, tel. 051 68 81 84

Zondag 18 september: Bedevaartdag. Eucharistieviering en Ommegang i.s.m. de parochie van Ruiselede. 

  • Om 14u30: H. mis, celebrant E.H.P. Degrieck, proost van de Confrérie. Er is een kindernevendienst voorzien.
  • Om 15u45: Ommegang met start aan de kerk. Voor wie niet zo ver te voet kan gaan is er een ommegang in het klooster met powerpoint en tekst.

Na de ommegang is er kans tot ontmoeting bij een pannenkoek en koffie in het klooster. 

Men kan ook het hele jaar door de Ommegang individueel doen.
Hiervoor zijn er in de kerk en in het klooster steeds begeleidende teksten te verkrijgen. 

Donderdag 22 september om 20u: Conferentie door Prof. Em. Roger Burggraeve i.s. m. Grootseminarie, Brugge. 

"Je zou van minder schrikken". Maria boodschap: een weerbarstig verhaal over roeping, vrijheid en menswording.

Het is niet omdat het verhaal van de boodschap aan Maria weerbarstig is en bij moderne, wetenschappelijk gevormde geesten heel wat weerstanden oproept dat het niets zinvols te bieden heeft. Een onbevangen, door-denkende dieptelezing van het verhaal geeft echter te denken over de ziel van ons menszijn: roeping, vrijheid, zending en menswording .

Om 19u30 is er een rondleiding in de tentoonstelling Illud Mane. Na de conferentie is de tentoontelling eveneens toegankelijk en is er gelegenheid tot napraten bij een drankje.

Zaterdag 24 september om 20u: Concert 'Ave Maria' met Encantar

Sarah Abrams, sopraan; Michaela Riener, mezzosopraan; Kerlijne Van Nevel, mezzosopraan; Soetkin Baptist, alt m.m.v. Maud Vanhauwaert, woord.

Encantar liet zich voor dit programma inspireren door de bijzondere muze van Maria, toonbeeld van absolute schoonheid en zuiverheid, troost en rust, inspiratiebron voor vele kunstenaars en componisten. Om haar puurheid en vrouw-zijn in de verf te zetten, stelde Encantar een programma samen waarin alle facetten van haar bestaan muzikaal belicht worden: Maria als meisje, als maagd, als bruid, als moeder, als troosteres, als doodgewone vrouw en als      koningin.

Encantar brent in dit programma polyfone pareltjes van grote componisten uit de 16e eeuw o.a. Giovanni Perluigi da Palestrina, Cristobal de morales, Costanzo Festa, Francisco Guerrero, Tomás Luis da Victoria en Lambert de Sayve. Maud Vanhauwaert weeft poëzie en eigen teksten tussen de muziek door. het programma is als een oase van rust en schoonheid, onthaasting, troost, verstilling, verdieping, ...

www.encantar.be

www.maudvanhauwaert.be

Om 19u30 is er een rondleiding in de tentoonstelling Illud Mane. Na het concert is de tentoonstelling eveneens toegankelijk en is er gelegenheid tot napraten bij een drankje. U kan kaarten enkel telefonisch reserveren op: 051 61 12 95, liefst tijdens de kantooruren. Prijs: 15 euro/persoon. 

Zondag 9 oktober om 17u: Vespers

Afsluiting van de tentoonstelling Illud Mane.

Leer mij hopen, loven, God,
handelen naar Uw gebod.
Sta mij bij in deze tijd,
waar de mens zoveel toch lijdt.

Geef ons kracht voor deze dag,
dat ik U ook danken mag.
Schenk mij dan ook liefde Heer,
voor mijn naaste keer op keer.

Aan iedereen van harte dank voor zijn interesse, zijn aanwezigheid en medewerking aan het project Illud Mane!

Dit project is niet beperkt in tijd, het is het werk van elke dag. Elk jaar in september wordt het Illud Mane.

Allen zeer hartelijk welkom!