Congregatie Zusters
Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

Illud Mane 2008

 • Van zondag 14 september tot 5 oktober 2008: tentoonstelling met werken van Claire vanden Abbeele
 • Zondag 14 september 2008: bedevaartdag (14.30 uur: heilige mis, celebrant z.e.h. Patrick Degrieck; 15.45 uur: ommegang)
 • Donderdag 18 september 2008: conferentie met Claire vanden Abbeele
 • Zaterdag 20 september 2008: concert met Viviane Spanoghe (cello) en André De Groote (piano)
 • Zondag 5 oktober 2008 (17 uur): vesperdienst

Bedevaartdag
Eucharistieviering en Ommegang

Graag nodigen wij u uit nar de Eucharistieviering in de kapel van het klooster Zusters O.-L.-Vrouw van 7 Weeën, Ruiselede op zondag 14 september 2008 om 14.30 uur. Er is een kindernevendienst voorzien. U kan ook deelnemen aan de Ommegang om 15.45 uur.

 • Om 14.30 uur: H. Mis, celebrant Z.E.H. P. Degrieck als directeur van de zusters en proost van de Confrérie; de viering wordt opgeluisterd door Inge Zutterman, sopraan
 • Om 15.45 uur: Ommegang met start aan de kerk

De leden van de Confrérie hebben samen met enkele jongeren een bezinningstekst opgesteld, waarmee we biddend en bezinnend een wandeling maken door Ruiselede. Duur van de Ommegang: ongeveer 1 uur. U kan ook het hele jaar door de Ommegang individueel doen. Hiervoor zijn er in de kerk en in het klooster steeds begeleidende teksten te verkrijgen. Na de Ommegang is er kans tot ontmoeting bij een pannenkoek en koffie in het klooster. Gelegenheid tot parkeren: Pensionaatstraat.

Tentoonstelling met werken van Claire vanden Abbeele

De tentoonstelling loopt van 14 september tot 5 oktober 2008 in de koepelzaal en de gangen van het klooster O.-L.-Vrouw van 7 Weeën, Ruiselede.

Graag nodigen wij u uit op de officiële opening op zaterdag 13 september 2008.

 • Om 15.30 uur: ontvangst en verwelkoming
 • Om 16.00 uur: toelichting bij de tentoonstelling
 • Om 16.30 uur: receptie

Openingsuren

 • Elke dag (behalve maandag) van 14 tot 18 uur
 • De vrijdag doorlopend open van 14 tot 21 uur
 • De zaterdag van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur

Groepen kunnen de tentoonstelling begeleid bezoeken mits voorafgaande afspraak, tel. 051 68 81 84. Gelegenheid tot parkeren: Pensionaatstraat.

Conferentie door Claire vanden Abbeele, i.s.m. Grootseminarie Brugge

Graag nodigen wij u uit op de conferentie die plaatsheeft in de kapel van het klooster Zusters O.-L.-Vrouw van 7 Weeën, Ruiselede op donderdag 18 september 2008 om 20 uur. Om 19.30 uur is er een rondleiding in de tentoonstelling Illud Mane. Na de conferentie is de tentoonstelling eveneens toegankelijk en is er gelegenheid tot napraten bij een drankje. Gelegenheid tot parkeren: Pensionaatstraat.

Concert door Viviane Spanoghe (cello) en André De Groote (piano)

Graag nodigen wij u uit om het concert bij te wonen in de kapel van het klooster Zusters O.-L.-Vrouw van 7 Weeën, Ruiselede en dit op zaterdag 20 september 2008 om 20 uur. Om 19.30 uur is er een rondleiding in de tentoonstelling Illud Mane. Er is ook kans tot ontmoeting bij een drankje. U kan kaarten enkel telefonisch reserveren op nummer 051 61 12 95 (liefst tijdens de kantooruren). Prijs: 15 euro/persoon. Gelegenheid tot parkeren: Pensionaatstraat.

BACH EN BEETHOVEN: MUZIEK MET EEN ZIEL

Het concert

Bach en Beethoven schreven muziek die de ziel van de luisteraar ten diepste beroert. De zeggingskracht van de suites voor cello solo van Bach is ongeëvenaard. Of hoe Bach met één instrument méér kan zeggen dan met een heel orkest. Zijn Tweede Engelse Suite (voor klavier) bekoort door de zin voor evenwicht en expressiviteit die uit iedere maat spreekt.

Beethoven opent in zijn sonates voor cello en piano een wereld van uitersten. Weerbarstige ritmes, heroïsche thema’s en intieme melodische curves wisselen elkaar af in een fascinerend samenspel. Hier spreekt een geniale geest, die niets anders wil dan elke luisteraar in het diepst van zijn ziel raken. Met twee topuitvoerders als Viviane Spanoghe en André De Groote wordt dit een concert dat zeker sporen zal nalaten in het gemoed van elke luisteraar.

De uitvoerders

 

 

Viviane Spanoghe (cello) studeerde in Gent, Essen en Bloomington (USA) bij pedagogen als Maria Kliegel en de wereldvermaarde Janos Starker. Ze werd laureate van verschillende wedstrijden, en speelde als soliste met talrijke orkesten. Sedert 1981 vormt ze een vast kamermuziekduo met pianist André De Groote. Spanoghe doceert aan het conservatorium van Brussel. Ze realiseerde tientallen CD-opnames, die door de internationale pers met veel lof werden onthaald. Onlangs nog zette ze alle cellosuites van J.S. Bach op CD.

André De Groote (piano) werd laureaat van de prestigieuze Tsjaikovski-wedstrijd (Moskou) en van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij concerteerde als solist in de belangrijkste Europese muzieksteden, maar ook in Amerika, Afrika en Japan. De Groote tekende voor tientallen CD-opnames, waaronder een integrale opname van de pianosonates van Ludwig Van Beethoven. Niet voor niets wordt hij internationaal erkend als Beethoven-specialist. De Groote is ere-docent aan het conservatorium van Brussel, en leidde master-classes in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Japan. Hij was visiting professor aan de Arizona State University en vorig jaar nog aan de Indiana University Bloomington.

 

Afsluiting van de tentoonstelling Illud Mane

Graag nodigen wij u uit op de vesperdienst die gehouden wordt in de kapel van het klooster O.-L.-Vrouw van 7 Weeën, Ruiselede op zondag 5 oktober 2008 om 17 uur.