Congregatie Zusters
Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

Stamverband


Mufunga Rafaël was stamhoofd van de Balomotwa-bevolking, een groep Bantu’s die zich gevestigd hebben tussen de Baluba- en de Bayeke-stam in het zuiden.

De Balomotwa kennen een lange geschiedenis. Het eerste grote stamhoofd Mufunga had drie zonen. Hij verdeelde zijn grondgebied in drie grote stukken: ten noorden van Mufunga  is er de grote chef Muombe, ten westen chef Mukana en in het zuidwesten chef Kalera (wiens gebied niet tot de missiepost Mufunga behoort).

Het eerste stamhoofd vestigde zich aanvankelijk in Mukana, maar omdat daar de slaapziekte voorkomt, trok hij dieper tegen het Kundelungu plateau aan om zich te vestigen bij de rivier de Lwizi. Hij verkoos deze streek omwille van haar vruchtbaarheid door de aanwezigheid van de alluviale vlakten langs de rivier.

De invloed van het stamverband is nog altijd heel sterk. Jongeren huwen veelal binnen hun stam. Toch kwam daar de laatste 25 jaar verandering in, doordat mensen zich gemakkelijker verplaatsen. Vooral de intellectuelen blijven vaak hangen buiten de invloedsfeer van het stamhoofd en hun familie. Het stamhoofd wordt nog vaak geraadpleegd, bijvoorbeeld bij geschillen tussen families over beschikbare gronden of bij twisten tussen individuen. Alvorens de tovenaar wordt geraadpleegd, wordt ook aan het stamhoofd raad gevraagd. De zusters konden evenmin veel ondernemen zonder de zegen van het stamhoofd.