Congregatie Zusters
Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

Deel 1: situering 

Mufunga is gelegen in de provincie Katanga in de Democratische Republiek Kongo. De streek is genoemd naar het grote stamhoofd Mufunga Kamwanya Rafaël († 2009).

De missiepost van Mufunga-Sampwe ligt op ongeveer 270 kilometer van de stad Likasi (het vroegere Jadothville). De missiepost strekt zich uit in de vallei van de Lufira, tegen het Kundelungu plateau. Het gebied heeft ontelbaar veel waterlopen en is rijk aan alluviale gronden. De rest van de streek is weinig vruchtbaar en rotsachtig. De rode aarde getuigt van de aanwezigheid van ijzermineraal dat geoxideerd is in de bodem.

De voorvaders van het stamhoofd Mufunga kozen deze vruchtbare plaats aan de kronkelende en rijke waterloop de Lwizi (een bijrivier van de Lufira) als nederzetting.

De missiepost Mufunga bedient een 70-tal dorpen in een straal van 100 kilometer rond Mufunga dorp.

De meeste van die dorpen hebben een kleine chef, die ondergeschikt is aan het grote stamhoofd Mufunga.

In 1990 werd de bevolking van de missie op ongeveer 50.000 mensen geschat. Toen woonden ongeveer 9000 mensen in de vier grote dorpen rond de missie (Kabela, Mukendi, Mufunga en Masonga). Ook het domein van de grote chef ligt in een van de dorpen tegen de flank van het Kundelungu plateau.

De bevolking behoort hoofdzakelijk tot de groep van de Balomotwa, een tak van de Basanga. Ze spreken Kisanga, een dialect en mengeling van omringende lokale talen. De meeste mensen begrijpen en spreken ook Swahili, een van de vier hoofdtalen gesproken door de Bantu’s in Kongo.