Congregatie Zusters
Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

Missiepost: De start


Op 17 augustus 1962 vertrokken vijf zusters O.L.V. van 7 Weeën voor het eerst als missionarissen naar Congo: zr. Maria Missiaen, zr. Regine Schaeck, zr. Trui Verhelst, zr. Alice Devreeze, zr. Noëlla Gardeyn. Vanuit Zaventem vlogen ze via Ndola naar Lubumbashi. Enkele dagen later kwamen ze aan in de afgelegen broussepost Mufunga-Sampwe, een enige plek! Monseigneur Cornelis zelf kwam naar Mufunga om de zusters hun apostolaatsveld te tonen. Alle activiteiten van de zusters Benedictinessen werden overgenomen.

Een jaar later kwam er al een eerste keer versterking: in mei 1963 komt zr. Lucienne Harinck aan, vergezeld van de Algemeen Overste, zr. Raymonda Vanpoucke, die kennis komt maken met het werkterrein van haar zusters.

In 1967, 1970 en 1975 brengt de Algemeen Overste, zr. Jeanne-Marie Hondeghem gelijkaardige bezoeken aan de communiteiten onder de tropenzon, als morele steun aan de zusters.

In 1965 komt zr. Agnes Lambrecht, verpleegkundige, en zr. Martha Schoofs aan. Laatstgenoemde zal werken in de school van Mufunga. Intussen wordt het huis in de stad voorbereid en voltrekken zich de nodige wijzigingen.