Congregatie Zusters
Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

Burgerlijke organisatie

De provincie Katanga is ingedeeld in Zones en Chefferies. De missiepost van Mufunga situeert zich in de Zone Mitwaba, maar valt er niet volledig mee samen. Mitwaba was tijdens de koloniale periode een belangrijke vestigingsplaats voor het blanke bestuur, omwille van de tinmijn. Mufunga ligt 100 km zuidwaarts.

Elke Zone is ingedeeld in Chefferies. Mufunga heeft een ‘chef de poste’ die benoemd wordt door de gouverneur. Er is ook een groepje politiemensen dat de orde dient te handhaven. Vaak treedt de politie evenwel op als handlangers van de chef de poste, die zelf een specialist is in het stelen en het aftroggelen.

Een voorbeeldverhaal om dit te illustreren: Evarist, de chauffeur van de missiepost, hield tien geiten buiten het dorp. Telkens wanneer hij in nood zat, haalde hij er de nodige dieren. Op een dag bond hij twee geiten aan elkaar vast met oude dassen die hij ooit van de zusters had gekregen. Toen hij met de dieren op weg was naar het dorp, werd hij tegengehouden door de politie. De geiten werden in beslag genomen onder het mom van smaad aan president Mobutu: die had namelijk als ‘respect voor Europa’ besloten om een das te dragen…

Algemeen gesproken zijn de chefs mensen die gestudeerd hebben, maar toch blijven het marionetten van het heersende regime. Ze ontvangen boodschappen uit Kinshasa of Lubumbashi, maar leggen die verkeerd uit of passen ze in hun eigen voordeel toe. Ze leggen veel boetes op, ook voor overtredingen die ze zelf verzinnen.

De chefferie heeft een eigen gerecht, dat kleine zaken afhandelt met enkele notabelen. Tot de notabelen behoren de kleine stamhoofden, onderdanen van het grote stamhoofd. Grote geschillen, zoals moorden, worden in de stad beslecht.